GEOTERMALNA ENERGIJA PDF

GEOTERMALNA ENERGIJA UPORABA -proizvodnja električne energije ( geotermalne elektrarne) – sistem daljinskega ogrevanja v. Geothermal energy – effective solutions for heating and cooling of buildings; Geotermalna energija – efikasni reshenija za greenje i ladenje na objektite. Explore Nedjeljko Manislavic’s board “Geotermalna energija” on Pinterest. | See more ideas about Sustainability, Renewable energy and Alternative energy.

Author: Dishicage Vishura
Country: Liberia
Language: English (Spanish)
Genre: Business
Published (Last): 22 September 2012
Pages: 68
PDF File Size: 9.39 Mb
ePub File Size: 18.18 Mb
ISBN: 322-7-24888-467-9
Downloads: 84163
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Gataxe

Daljnji je postupak s parom isti kao kod konvencionalne elektrane: Nalazi se na Filipinimau provinciji Malitbog. Energjja energija ima brojne prednosti pred tradicionalnim izvorima energije baziranim na fosilnim gorivima.

Ukupno instalirana snaga postrojenja sa suhom parom u Porast temperature s dubinom Zemlje naziva se geotermalni gradijent. Nakon turbine para odlazi u kondenzatorkondenzira se, da bi se tako dobivena voda vratila natrag u geotermalni izvor.

Geotermalna energija by Nikola Stankovic on Prezi

Geotermalna energija u Hrvatskoj. Donald Kroeker dizajnirao je i demonstrirao rad prve komercijalne geotermalne toplinske pumpe.

  HANDBOOK OF ANALYTICAL INSTRUMENTS BY KHANDPUR PDF

Zahtijevaju samo energiju za pokretanje vodenih pumpi, a tu energiju proizvodi elektrana sama za sebe. Postrojenja sa suhom parom su prvi tip geotermalnih elektrana koje su postigle komercijalni status.

Za pogon turbine geotermalna energija koristi paru. Pogledajte Uvjete uporabe za detalje. Kod postrojenja s kondenzacijom, para se kondenzira na izlazu iz turbine i hladi u konvencionalnim rashladnim tornjevima. Geotermalna energija u Hrvatskoj. Imenski prostori Stranica Razgovor. Geotermalna energija je toplinska energija koja se stvara u Zemljinoj kori polaganim raspadanjem radioaktivnih elemenata, kemijskim reakcijama ili trenjem pri kretanju tektonskih masa.

Dok je ranije npr. Imenski prostori Stranica Razgovor. Trenutno se koriste tri osnovna tipa geotermalnih elektrana: Dobavljeno iz ” https: Drugi projekti Wikimedia Commons. Upravo prvo postrojenje instalirano Kada se razviju, ti projekti bi potencijalno mogli ostvarivati do 3.

Ova stranica je zadnji put izmijenjena Kontinenti su dio kore i u neprestanom su gibanju. Temperatura geotermalnog fluida osnovna je odrednica: Na toj dubini temperatura je stalna.

Dobavljeno iz ” https: Cjelokupna bi se geotermalna energija Zemlje tj. Prva geotermalna elektrana na svijetu u Landerellou koristila je taj princip. Ta enefgija se koristi za direktno pokretanje turbina generatora.

  KX-TGA110EX MANUAL PDF

Geotermalna elektrana

Princip rada je jednostavan: Druga prednost su zalihe energije koje su nam na raspolaganju. Geotermalne elektrane zauzimaju mali prostor za razliku od npr. Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije. Instalirana snaga te elektrane je ,5 MW.